Menu
WomanOnly
Domácnost

9 rad k nezaplacení, jak ušetřit za jídlo

Veronika Tichá

Veronika Tichá

29. 1. 2019

Pokud pravidelně nakupujete potraviny pro svou rodinu, určitě se také při placení nestačíte divit, že vám takhle malé množství dokáže pořádně provětrat peněženku. Je možné při současných cenách potravin na jídle ušetřit? S našimi radami ano!

1. Nakupujte zlevněné zboží

To ale neznamená, že byste měli do košíku házet cokoliv se štítkem „sleva“, protože pod ním se mnohdy skrývá prošlé datum spotřeby. Pozorně čtěte etikety, ať na nákupech naopak neproděláte. Za tímto účelem se vyplatí občas pročíst letáky z obchodních řetězců, které často končí neotevřené v odpadkovém koši.

Jak hospodařit s penězi. Osvojte si zásady, s kterými už nebudete švorc

2. Začněte si vařit doma

Vařte ze surovin, které si sami nakoupíte, tak se dá měsíčně ušetřit velmi výrazná částka. Zaprvé můžete ušetřit na využití levných surovin jako je kuskus, brambory, vajíčka a podobně, zadruhé ušetříte za obědy v restauracích, pokud si budete do práce nosit „krabičky“. Navíc doma uvařené jídlo vám většinou vydrží dva nebo tři dny, takže nemusíte nakupovat příliš často.

Dokud nemáte doma jen zkyslé mléko a slupku od cibule, vždy je z čeho vařit. I z mouky,mléka a vajíčka můžete vytvořit velmi chutné jídlo, co třeba palačinky?

3. Vařte ze sezónních potravin

Není důvod v zimě utrácet za potraviny, které se u nás pěstují v letních měsících. Stejně tak raději upřednostněte jídlo, které je běžně dostupné u nás, ve většině případů se dá v obchodech najít levnější varianta domácího zboží oproti dražším alternativám z dovozu. Prolistujte kuchařky našich babiček a možná budete překvapeni, jak dobře a levně se dá uvařit z tuzemské sezónní zeleniny a ovoce.

Co udělat se starým pečivem? Vyzkoušejte recept na chlebové karbanátky

Pokud automaticky koupíte potravinu, která je levnější než stejná od jiné značky, nemusí se to vždy vyplatit. Je nutné sledovat poměr ceny a množství, protože velikosti balení se často značně liší.

4. Omezte příjem masa

Není nutní konzumovat maso každý den, tělu prospěšné bílkoviny, železo a další látky obsažené v mase můžeme přijímat v mnoha jiných, podstatně levnějších pokrmech. Maso stačí jíst jednou týdně, nahraďte ho například vejci, špenátem, sojou, mléčnými výrobky nebo luštěninami.

5. Pijte čistou vodu z vodovodu

Je to mnohem levnější a také zdravější než sycené a slazené nápoje. Jestli si nedokážete zvyknout na neutrální chuť vody, přidávejte do ní čerstvě vymačkané citrusy nebo bylinky jako je máta nebo meduňka.

Jak jíst zdravě a levně. Máme 20 skvělých tipů

6. Jídlo do mrazáku rozdělte na malé porce

Nikdy nedávejte do mrazáku více porcí do jednoho balení, po vyjmutí z mrazáku je nutné vše zkonzumovat. Rozdělte si jídlo na více menších porcí, které nebude problém sníst.

Co udělat se starými rohlíky? Vyrobte si z nich levné těsto na pizzu

7. Uvařte si vlastní vývar do zásoby

Neutrácejte za drahé bujóny, ale zamrazte si do formiček na led nebo menších nádob vlastní vývar, který pak můžete přidávat do omáček a polévek.

8. Nevyhazujte staré pečivo

Z tvrdého pečiva můžete vytvořit domácí strouhanku, z „gumového“ nádivku do masa nebo jím nastavit karbanátky. Pokud ho vložíte do trouby na pár minut, pečivo bude krásně křupavé a voňavé. Starší chleba můžete osmažit ve vajíčku a výborná večeře je hotová.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

9 rad k nezaplacení, jak ušetřit za jídlo