Menu
WomanOnly
Domácnost

Jak nakupovat potraviny chytře? Ušetřete a chraňte své zdraví

Adéla Beranová

Adéla Beranová

20. 8. 2014

Zní to jako banalita. Potraviny nakupujeme nejpozději od té doby, kdy bydlíme ve vlastní domácnosti. Víte ale s jistotou, že je umíte nakupovat efektivně a že byť v dobré víře neohrožujete své zdraví? Poradíme vám, na co si dát při výběru potravin pozor, které ukazatele sledovat a jak případně zboží reklamovat.

Základní rady pro nakupování potravin

  • Zásadně nekupujte potraviny bez patřičného označení.
  • Nekupujte chlazené potraviny, které jsou umístěné mimo chladicí box.
  • Nekupujte potraviny, u kterých nebyla dodržena předepsaná teplota skladování.
  • Při nakupování vždy kontrolujte neporušenost obalu, je nepřípusné obal opravit přelepením. Ani vykuově balené potraviny není možné prodávat v porušeném obale.
  • Nekupujte rozmrazené potraviny, jejich prodej také není povolen.

Praktické tipy pro nakupování potravin

Při větším nákupu dávejte do košíku mražené potraviny jako poslední a přepravujte je tak, aby bylo oddělené zejména syrové maso a drůbež od odstatních potravin.

Potraviny, ze kterých může vytékat nějaká tekutina (maso, ryby, kysané zelí apod.) vložte do sáčků nebo samostatných tašek, protože hrozí riziko křížové kontaminace.

Nekupujte zbytečně potraviny do zásoby, ušetříte.

Jak se vyhnout zdravotním rizikům

  • Mraženým potravinám, které jsou obalené větším množstvím ledu, se raději vyhněte. Je to známka toho, že potravina byla už jednou rozmrazena a pak znovu zmrazena, čímž hrozí nejenom ztráta kvality, ale i vyšší riziko infekce, například nakažení salmonelou.
  • Plesnivé a nahnilé ovoce a zelenina jsou zdravotně závadné, protože mohou obsahovat takzvané mykotoxiny – jedy tvořené plísněmi, nebo škodlivé látky vznikající při hnilobných procesech. Vykrájení poškozených a nahnilých částí nestačí. I zdánlivě zdravá část potraviny je často závadná.
  • Po nákupu je nejvhodnější odvézt potraviny ihned domů a rozhodně je nenechávat v autě na slunci. Vysoká teplota se stává příležitostí pro mikroorganismy, které se v potravinách rozmnoží a umí znehodnotit celý nákup. I proto byste měli hned po příchodu domů vložit chlazené a mražené potraviny do chladničky či mrazáku.

Čeho si všímat a jak se chovat při nákupu

  • Na čerstvé potraviny nikdy nesahejte holou rukou, k ověření čerstvosti potravin včetně pečiva používejte mikrotenový sáček nebo jednorázové rukavice, v některých prodejnách je mají. Nebojte se také upozornit zaměstnance nebo zákazníky na jejich nevhodné chování.
  • Při nákupu si také všímejte chování a oblečení prodavačů. Pokrývka hlavy i čistota jejich oblečení můžou naznačit, jak čisto je v celém obchodě.

Co sledovat na etiketách

  • „Spotřebujte do“, což je datum použitelnosti, po kterém již nesmí být výrobek prodáván.
  • „Minimální trvanlivost“, po tomto datu mohou být takto označené výrobky prodávané pouze, pokud jsou zdravotně nezávadné a musí být jako prošlé označené a v prodejně umístěné odděleně.

Jak reklamovat potraviny

Potraviny můžete reklamovat stejně jako každé jiné zboží. Tedy v místě nákupu a spolu s dokladem o nákupu zboží. Trvanlivé potraviny mají reklamační lhůtu 8 dní po nákupu.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak nakupovat potraviny chytře? Ušetřete a chraňte své zdraví