Jak odstranit rez či vyčistit gril? 9 věcí, které hravě vyřešíte s alobalem!

Alobal je bezvadným pomocníkem při vaření a pečení, tím však jeho potenciál rozhodně nekončí! Kde všude ho ještě v domácnosti využijete?

alobal-grilovani

Zdroj: Pixabay.com

1. Co s olejem?

Z alobalu vytvoříte bezvadnou mističku, do které můžete nalít rozpálený olej z pánve. Mezitím než pánev umyjete, olej vychladne, a dále s ním můžete dělat, co je libo.

2. Trychtýř

Občas se stane, že potřebujeme něco nalít do láhve, ale nemáme po ruce trychtýř. V tom případě vás zachrání kousek alobalu, který stočíte do kornoutu, a zastrčíte do lahve. Alobalový trychtýř bez obav snese i horkou tekutinu.

3. Odstraní rez

Alobal dokáže odstranit rez třeba ze starého nádobí. Stačí je po umytí vyleštit kouskem alobalu. Uvidíte, že budou zářit jako nové.

4. Zatočí se špinavým nádobím

Pokud vaše nádobí není rezivé, ale pokryté odolnými nečistotami, i s tím si alobal poradí. Špinavý pekáč či pánev namočte a kouskem zmačkaného alobalu použijte jako houbičku. Po chvilce přejíždění po povrchu by měly nečistoty začít mizet. Tento trik skvěle funguje zejména na připečené skvrny.

5. Vyčistí gril

Podobně alobal funguje i na připečené a mastné zbytky na grilu. Stejně jako v předchozím bodě použijte kousek zmačkaného alobalu a drhnete jím rošt grilu.

6. Už žádné spálené kraje

Při pečení se často stává, že okraje buchty či koláče jsou tmavší než zbytek, někdy dokonce spálené. Pokud však formu zevnitř obalíte vrstvou alobalu, už se vám to nestane!

7. Udrží banány ve formě

Pokud máte rádi zelené banány, až si příště přinesete trs z obchodu, zabalte stopky alobalem. Potrvá o něco déle, než začnou žloutnout a měknout.

8. Nabroušení nůžek

Co s tupými nůžkami? Rychle je nabrousíte tak, že budete stříhat alobal. Je to však pouze taková okamžitá první pomoc; až budete mít dostatek času, dopřejte nůžkám pořádné ošetření.

9. Stop elektrizujícímu prádlu

Pokud do sušičky přidáte kouli z alobalu, nebude prádlo po vytažení nepříjemně elektrizovat a lepit se na tělo.