Menu
WomanOnly
Škola vaření

Jak správně sušit ovoce? Je to hračka a výsledkem je vitamínová bomba

Připravit si domácí sušené ovoce není žádná věda. Sušit dnes můžete v troubě nebo elektrické sušičce, a to širokou škálu druhů ovoce. Tak na nic nečekejte a připravte si lahodou svačinku ještě dnes.

Při sušení se v plodech zachovává velké množství vitamínů. Tyto látky jsou citlivé na vysoké teploty. Jak tedy správně doma usušit ovoce a připravit si tak lahodné zásoby plodů, které zrovna nejsou ve všech obdobích k dostání v obchodech?

Na sušení můžete použít téměř každé ovoce. Ať už se rozhodnete pro jablka, hrušky, švestky, meruňky, banány nebo třeba kiwi, rozhodně si zdravě pochutnáte.

Postup před sušením ovoce

Každé ovoce před sušením důkladně omyjte a pokud je to potřeba, zbavte ho slupky. U určitých druhů se zbavte jadérek a pecek. Dále ovoce nakrájejte. Důležité je dodržet tloušťku kolem 0,5 – 1 centimetru. Menší ovoce můžete ponechat v celku.

Jak správně sušit meruňky? Zkuste tento jednoduchý návod

Sušení ovoce v troubě

Pokud se rozhodnete sušit ovoce v troubě, postup bude následující. Nakrájené ovoce vyskládejte na plech s pečícím papírem. Použít můžete také sušící rošt. Aby celý postup proběhl správně, je důležité, aby byl zajištěn odvod vlhkosti z ovoce a zároveň se sušilo na správnou teplotu.

Sušit proto začněte na 20°C a celou dobu nechte u trouby pootevřené dveře. Jakmile vám budou kousky ovoce připadat polosuché, teplotu můžete zvýšit na 30°C. Postupně můžete zvyšovat až na 70°C. Tuto teplotu byste neměli překročit, aby se uchovaly důležité vitamíny a látky. Sušení je dobré ukončit opět na nízké teplotě.

Až budete mít hotovo, po vychladnutí skladujte sladké plody především na suchém místě v nádobách s víkem.

Možná si pamatujete, že babičky sušily jablka na topení. Tento proces se samozřejmě nevylučuje, ale sušení bude probíhat poměrně déle a nešetrně.

Malinové listí? Zázrak přírodní medicíny!

Sušička na ovoce

Dnešním módním trendem je téměř bezpracné sušení ovoce díky elektrickým sušičkám. Ovoce jednoduše vyskládáte do přihrádek a tentokrát ho sušte při teplotě 50-55°C. Správně usušené ovoce bude vláčné a chutné. Abyste si ověřili, zda už je hotovo, stačí nechat vychladnout jeden kousek a rozpůlit ho. Pokud se v řezu neobjeví voda, je hotovo.
Sušení ovoce v každém případě probíhá mnohdy až několik hodin, ale kdo si počká, ten se dočká chutného a zdravého výsledku, který si může vychutnávat po celý rok.

Ohodnoťte tento článek:
3,3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak správně sušit ovoce? Je to hračka a výsledkem je vitamínová bomba