Menu
WomanOnly
Domácnost

Jenom voda nestačí. Trik, jak zbavit ovoce a zeleninu chemie či vosku z obchodu

Adéla Lišková

Adéla Lišková

4. 10. 2015

Konzumovat neopláchnuté ovoce nebo zeleninu je čirý hřích proti hygieně, ale ani voda není všemocná. Přinášíme proto návod na důmyslnější omývací lázeň.

Než se ovoce či zelenina dostane do obchodu, musí projít strastiplnou cestou nejrůznějších procedur. A ani později v regálech, v kterých se spousta lidí s oblibou prohrabuje, to nemá jednoduché. Každý tak asi tuší, že koupit si v supermarketu jablko a zakousnout se do něj jen tak bez opláchnutí, není to pravé ořechové.

Chemikálie nebo vosk

Jenže pokud jablko umyjete pouze vodou, snadno se může stát, že na něm zůstanou zbytky chemikálií, které velkopěstitelé při nakládání s ovocem a zeleninou často používají. Aby se jablíčka krásně leskla, obchodníci na ně nezřídka aplikují vosk, který voda odstranit neumí. A co tedy ano?

Přidejte ocet

Učinit přítrž všem škodlivinám, které na slupce uchytily, dokáže docela obyčejná přísada, kterou máme doma snad všichni – ocet. Použít můžete klasický vinný ocet, ale také třeba jablečný ocet. Umývací směs získáte jednoduchým smícháním octa s vodou, a to v poměru šálek octa na dva šálky vody.

Jak na to

Lázeň vyrábějte v nějaké větší nádobě, například v míse či hrnci. Každý kousek ovoce či zeleniny v ní pak pečlivě omývejte půl až jednu minutu. Poté jej opláchněte pod proudem studené vody z kohoutku.

Odstranit nečistoty z povrchu zvládnete lépe s obyčejnou houbičkou na nádobí. Ovoce nebo zeleninu neumývejte tímto způsobem, pokud se je nechystáte hned sníst, ocet totiž může urychlit kažení.

Ohodnoťte tento článek:
4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jenom voda nestačí. Trik, jak zbavit ovoce a zeleninu chemie či vosku z obchodu