Rajčata a mrkev jsou zdravější po uvaření. O jaké vitamíny se připravujete?

Zastánci raw stravy mají v otázce úpravy zeleniny jasno - všechno je nejlepší syrové. Tak jednoduché to ovšem není!

rajčata a špagety

Zdroj: Shutterstock.com

Rajčata a mrkev povařit

Ačkoliv mnohým z nás více chutnají syrová, rajčata našemu tělu dodají více vitamínů a dalších prospěšných látek, pokud jsou uvařená. Vysoká teplota má totiž na následek, že se z jejich buněk uvolňují antioxidanty zvané lykopeny.

Čtěte také: Proč jíst rajčata

Podobně je to i s mrkví. Pokud je povařená, do těla se snáze uvolňuje barvivo betakaroten. Mrkev je rovněž dobré konzumovat společně s nějakými tuky, jelikož betakaroten se rozpouští v tucích.

Špenát, papriku a brokolici za syrova

Opačně je tomu u brokolice. U té se dá dokonce říci – čím syrovější, tím lepší. Ze syrové brokolice se totiž dostane do těla nejvíce sulforafanu – účinné protirakovinné látky.

Syrový špenát je zase nositelem kyseliny listové, která podporuje správnou činnost srdce, mozku a také obranyschopnost. Jejím zdrojem je i syrová kapusta. Vařit byste neměli také papriky – přišly by o důležitý vitamín C. Stejně je to u zelí, avšak to se zase povařením stává stravitelnější.