Kuřecí, vepřový, studentský, vídeňský, holandský,… Kdo? No přece řízek. Pojďme si připravit ten, který je snad ze všech nejrychlejší – holandský.
Řízek je v českých domácnostech naprostá klasika. Můžeme ho podávat s bramborovým salátem, kaší i hranolky, umíme ho kuřecí i vepřový, a zvládneme ho připravit i z mletého masa. Právě poslední zmíněný se označuje jako holandský řízek, i když jeho spojitost s Nizozemskem je nám záhadou.
Na recept je potřeba pouze mleté vepřové maso a sýr. Ostatní ingredience se neliší od tradičních řízků. Proto dbejte na kvalitu vybraného masa i sýru, pro chuť výsledného pokrmu bude stěžejní.
Tipy, jak správně obalovat a smažit řízky. Znáte všechny vychytávky?
Na 4 porce:
- 400 g mletého vepřového masa
- 80 g goudy
- voda
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- olej
- sůl, pepř
Recept na jogurtové řízky. Připravte řízky šťavnatěji
Holandské řízky postup:
1. K mletému masu přidáme pár lžic vody, ochutíme solí a pepřem a ručně propracujeme, dokud se nám vše nespojí. Smícháme se sýrem nastrouhaným nahrubo a tvarujeme jednotlivé řízky.
Tip: Aby se nám řízky zelenaly a lépe chutnaly, můžeme přidat nasekanou čerstvou petrželku nebo pažitku.
2. Poté postupujeme jako u klasických řízků – obalením v trojobalu. Začneme vrstvou z hladké mouky, následovat bude rozšlehané vajíčko a na závěr strouhanka. Obalujeme důkladně.
3. Řízky smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova a dokřupava. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.