Menu
WomanOnly

Recept na výbornou italskou pizzu jako od italského šéfkuchaře

Myslete si co chcete, pizza je nejlepší vynález novodobé historie. Není nic jednoduššího než uválet placku z mouky, položit na ní, co vás napadne a strčit na pár minut do trouby. Výsledek je vždy skvělý, a co teprve podle našeho receptu!

Základem tradiční italské pizzy je těsto z vody, mouky, soli, olivového oleje a droždí, doplněné o rajčatový základ neboli „sugo“a mozzarellu, ideálně z buvolího mléka. Na pizzu můžete přidat suroviny, jaké máte rádi, různých kombinací jsou tisíce.

Dobrou pizzu můžete mít hotovou opravdu za chvilku, ale pokud se chcete držet původní receptury, budete muset začít s přípravou dříve. Pravá italská pizza vyžaduje nejméně 24 hodin na správné vyzrání těsta, čímž se dosáhne lehkosti, vláčnosti a po upečení také křehkosti. V žádném případě by pizza neměla být tvrdá a už vůbec ne příliš silná. Dalším předpokladem pro dobrou pizzu je vysoká teplota pečení, nejlépe kolem 250 °C. Ideální je kamenná pec, kterou ale jednoduše nahradíte horkovzdušnou troubou.

Ingredience na těsto:

  • 250g hladké pšeničné mouky
  • 5g droždí
  • špetka soli
  • 1 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • 1,5dl čisté vody

Nejdříve smíchejte mouku, kvasnice a sůl, přidejte olivový olej a následně vodu. Vše lehce zamíchejte vařečkou nebo lžící a až se těsto začne spojovat, začněte ho velmi lehce hníst a ručně promačkávat. Tento proces trvá asi 5 minut. Těsto musí být při hnětení stále měkké a vláčné, nesmí se lepit. Kdyby se přece jen lepilo, přidejte trochu mouky a znovu zlehka míchejte. Jakmile bude hmota spojená a vznikne vláčné těsto, vytvořte z něj bochánek, poprašte moukou, nechte v míse a přikrytý utěrkou ho dejte na 24 hodin zrát do lednice.

Ingredience na sugo:

1 kg loupaných rajčat
1 menší mrkev
1 menší cibule
2 lžíce extra panenského olivového oleje
cca 20 listů čerstvé bazalky
sůl, pepř, cukr

Nakrájíme rajčata, mrkev a cibuli na středně velké kousky. Do kastrůlku nalijeme olej, rozpálíme a zpěníme rozmačkaný česnek, přidáme mrkev s cibulí a restujeme asi 3 minuty. Pak přidáme rajčata, dolejeme vodou a necháme vařit na mírném plameni po dobu 30 – 45 minut. Ochutíme solí, pepřem a cukrem, pro zjemnění můžeme přidat kousek másla. Ingredience by měly být rozvařené, můžete je i lehce rozmačkat. Až omáčka vychladne, vmícháme do ní pesto z bazalky, pepře, soli a olivového oleje, které rozdrtíme v hmoždíři.

Potřebné množství těsta vložíme do středu pečicí formy nebo plechu potřeného olivovým olejem a pěstí vytaháme do stran. Nemělo by být příliš silné, pokuste se o co nejtenčí plát. Placka by měla být velká cca 30 cm. Potřeme olivovým olejem, pomažeme rajčatovou směsí, poklademe natrhanou mozzarellou a přidáme další suroviny podle chuti, například šunku, olivy nebo žampiony. Pizza se peče 7-11 minut při teplotě 250 – 300 °C.

Ohodnoťte tento recept:
3
Právě čtete

Recept na výbornou italskou pizzu jako od italského šéfkuchaře