Česko by se dalo bez rozpaků označit za zemi omáček. Zdaleka nekončíme u rajské, svíčkové a koprové omáčky. Milovníky tradiční kuchyně potěšíte i znojemskou. Tak ji pojďte vyzkoušet.
Přestože název znojemská omáčka zjevně odkazuje ke Znojmu a tamějším legendárním okurkám, nebojte se do receptu použít okurky domácí, udělají vám ještě lepší službu než ty kupované.
Nejlepší recept na zavařování okurek. Kyselé tak akorát
Na 4 porce:
- 600 g hovězího zadního masa
- 60 g slaniny
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 400 ml vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g nakládaných okurek
- sůl, pepř
Znojemská omáčka postup:
1. Nejprve si odblaníme maso a prošpikujeme ho slaninou nebo jinou tučnou uzeninou nakrájenou na proužky. Ochutíme pepřem a solí.
2. Cibuli nasekanou nadrobno zpěníme v hrnci na oleji či sádle a po chvilce k ní přidáme maso. Krátce ho opečeme ze všech stran, dokud se nezatáhne. Poté podlijeme maso 200 ml vody, přiklopíme pokličkou a dáme dusit do trouby rozpálené na 170 stupňů.
6 důvodů proč jíst okurky
3. Asi po hodině a půl vyndáme hrnec a z něj maso, které je třeba udržet horké. Do hrnce se šťávou z masa vlijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme mouku rozmíchanou ve 100 ml vody. Vaříme čtvrt hodiny a poté přecedíme.
4. Vrátíme na sporák, přidáme okurky nakrájené na plátky a necháme pozvolna pět minut dovařit. Během té doby můžeme omáčku dosolit a dopepřit, je-li to zapotřebí.
5. Maso zalijeme na talíři omáčkou, podáváme s rýží či houskovým knedlíkem.
Tip: Část okurek, případně i slaniny si můžeme nechat stranou a přidat je k jídlu až na talíři.