Menu
WomanOnly

Recept na znojemskou omáčku s hovězím. Uvařte si tradiční české jídlo

Česko by se dalo bez rozpaků označit za zemi omáček. Zdaleka nekončíme u rajské, svíčkové a koprové omáčky. Milovníky tradiční kuchyně potěšíte i znojemskou. Tak ji pojďte vyzkoušet.

Přestože název znojemská omáčka zjevně odkazuje ke Znojmu a tamějším legendárním okurkám, nebojte se do receptu použít okurky domácí, udělají vám ještě lepší službu než ty kupované.

Nejlepší recept na zavařování okurek. Kyselé tak akorát

Na 4 porce:

  • 600 g hovězího zadního masa
  • 60 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 400 ml vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g nakládaných okurek
  • sůl, pepř

Znojemská omáčka postup:

1. Nejprve si odblaníme maso a prošpikujeme ho slaninou nebo jinou tučnou uzeninou nakrájenou na proužky. Ochutíme pepřem a solí.

2. Cibuli nasekanou nadrobno zpěníme v hrnci na oleji či sádle a po chvilce k ní přidáme maso. Krátce ho opečeme ze všech stran, dokud se nezatáhne. Poté podlijeme maso 200 ml vody, přiklopíme pokličkou a dáme dusit do trouby rozpálené na 170 stupňů.

6 důvodů proč jíst okurky

3. Asi po hodině a půl vyndáme hrnec a z něj maso, které je třeba udržet horké. Do hrnce se šťávou z masa vlijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme mouku rozmíchanou ve 100 ml vody. Vaříme čtvrt hodiny a poté přecedíme.

4. Vrátíme na sporák, přidáme okurky nakrájené na plátky a necháme pozvolna pět minut dovařit. Během té doby můžeme omáčku dosolit a dopepřit, je-li to zapotřebí.

5. Maso zalijeme na talíři omáčkou, podáváme s rýží či houskovým knedlíkem.

Tip: Část okurek, případně i slaniny si můžeme nechat stranou a přidat je k jídlu až na talíři.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na znojemskou omáčku s hovězím. Uvařte si tradiční české jídlo