Jak funguje prášek do pečiva a jak jej nahradit

Jak funguje prášek do pečiva

Prášek do pečiva, jak ho známe, si při pečení nedovede představit leckterá kuchařka. Objeven byl Dr. Oetkerem až na začátku 20. století a do té doby se používala nepříliš spolehlivá kypřící mouka. Jak funguje prášek do pečiva?

Jak funguje prášek do pečiva?

Prášek do pečiva funguje na principu jednoduché chemické reakce. Oxid uhličitý se do těsta uvolňuje tzv. acidobazickou reakcí, čímž vznikají v těstě bublinky a následně ho zkypřují.

Hydrogenuhličitan sodný  není nic jiného než jedlá soda (označovaná ve výrobcích jako E500) a látkou, která spouští reakci je kyselá sůl (např. hydrogenvinan draselný, dihydrofosforečnan vápenatý, síran hlinitosodný, fosforečnan hlinitosodný nebo dihydrofosforečnan sodný).

Prášek do pečiva obsahuje dále škroby, které napomáhají lepšímu odvažování přípravku a také pohlcují vlhkost.

Jak nahradit prášek do pečiva? Zkuste jedlou sodu

Pokud je v receptuře na moučník příliš kyselých složek (např. citrónová šťáva, acidofilní mléko apod.), nahrazuje se část prášku do pečiva nebo i celé množství jedlou sodou. Prášek do pečiva by v takto složeném výrobku neměl možnost správně se rozložit a v hotovém pečivu by byl chuťově poznat.

Tradiční kvasnice

I když je kynuté těsto náročnější na přípravu i čas, s rychle kynutými těsty si nezadá. To vám určitě odsouhlasí celá mužská část strávníků. A tak je dobré se čas od času vrátit k tradičnímu pekařskému droždí a upéct si doma kvalitní české buchty či koláče.

Bezlepková varianta – vinný kámen

Vinný kámen neboli kypřící prášek bez fosfátů, pod takovými názvy můžete ve zdravé výživě zakoupit toto kypřidlo.

Chemicky jde o hydrogenvinan draselný – draselnou sůl kyseliny vinné, látku vznikající při kvašení vína v sudech. Součástí směsi je dále jedlá soda (E500) a kukuřičný škrob.

Výhodou tohoto výrobku je, že je bezlepkový díky kukuřičnému škrobu. A dále to, že je bezfosfátový na rozdíl od klasického prášku do pečiva. Vysoké množství fosfátu v organizmu může narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem a způsobit tak onemocnění z nedostatku vápníku.

Limonáda místo kypřícího prášku

V některých receptech se vyskytuje jako náhrada kypřícího prášku do pečiva klasická limonáda. Obsah oxidu uhličitého způsobí výsledné lehké nadýchání těsta. Takže pokud nechcete z různých důvodů používat nabízené prášky do pečiva a netoužíte po super nadýchaných moučnících, můžete vyzkoušet i tuto variantu.

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*