Jak krájet ananas. Naporcujte ho s mininem odpadu

Jak krájet ananas
Zdroj: Shutterstock.com
Připravte ananas jako profesionální kuchař, snadno a navíc se zachováním maxima ovoce pro konzumaci. Výsledkem bude krásně vypadající ovoce… jen se zakousnout. Jak správně krájet ananas?

Znáte to, koupili jste si ananas a máte ho postavený na stolku s ostatním ovocem. A čekáte, až přijde ten správný moment ho nakrájet. Potom se vám nechce, a zakousnete se raději do jablka. Zahoďte nechuť ke krájení ananasu a naučte se ho porcovat jako profík, navíc s minimálním plýtváním.

Jak správně krájet ananas

Připravte si dlouhý, ostrý nůž a prkénko. Nejdříve odřízněte listovou růžici a potom druhý, tvrdší konec ananasu. Získáte ovál, který bude stát ve vodorovné pozici. Zbývají tři kroky ke skvěle nakrájenému ovoci.
1. Ze stojícího ovoce postupně odkrajujte kůru, směrem seshora dolů a udělejte to po celém obvodu. Nekrájejte moc, stačí opravdu odstranit jen kůru, cca 3mm do hloubky. Respektujte soudkovitý tvar ananasu, nesnažte se zbytečně krájet rovně, ale trochu zaobleně, ať vám z ovoce zbyde co nejvíc.
3. Máme ananas zbavený kůry. Zbývá odstranit tvrdé černé tečky s chloupky, které nám po odstranění kůry zůstaly. Všimněte si, že černé tečky jsou jakoby seskupené v šikmých pruzích diagonálně podél ananasu.
Vezměte si ananas do jedné ruky (druhou budete krájet) a najděte si první linii, kde začnete. Nožem tuto linii vyřízněte pomocí řezu do písmene V a pokračujte s další.
Občas je tečková diagonála nepřesná, potom postupte s nožem tam, kde je tečka navíc. Za chvíli máte hotovo!
Vznikne vám elegantně očištěné ovoce připravené k servírování. Navíc vám nemusí být líto, že vyhazujete půlku ovoce, protože při tomto způsobu přípravy z ananasu odstraníte minimum šťavnaté dužiny. Teď můžete ananas nakrájet buď vertikálně, na lodičky a nebo horizontálně, na kolečka. Neodstraňujte vnitřek ananasu, má v sobě nejvíc zdravé vlákniny!
Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Lenka Rejfířová
Cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*