Jak potraviny správně skladovat? Jen zdravě jíst nestačí!

Známé pořekadlo jste to, co jíte samozřejmě platí. Ale špatné skladování může kvalitu potravin výrazně zhoršit. Čeho se tedy vyvarovat?

lednice-potraviny-zkazene

Ne vše z lednice je optimální, Zdroj: Shutterstock.com

Zdravý životní styl je dnes v módě, proto spousta lidí do stravování čím dál více investuje a snaží se kupovat pouze kvalitní potraviny. Mnozí však už tolik nedbají na jejich skladování, a tím mnohdy snižují nejen trvanlivost výrobků, ale také jejich výživovou hodnotu.

Pozor už při nakupování

Díky moderním technologiím je přitom skladování potravin jednodušší než kdy dříve. Vhodné obaly zachovají nejen chutnost jídla, ale také jeho bezpečnost. Důležité je přitom nejen to, jak uchováváme jídlo v ledničce či spíži my, ale také to, v jakém obalu ho najdete už v obchodě. Obaly by v žádném případě neměly být nijak poškozené.

Ráj pro bakterie

Špatně zabalené jídlo ztrácí životnost, živiny a naopak láká všemožné bakterie. Ze špatně skladovaného a zpracovaného masa se můžete nakazit bakterií E.coli, stejně tak z nepasterizovaného mléka nebo kontaminovaných nápojů.
To poznáte podle bolestí břicha, průjmů či zvracení, příznaky se však mohou objevit až za 10 dní.

V lahůdkových potravinách, nepasterizovaném mléku či ohřívaných jídlech lze objevit listeriózu. Špatně zpracované maso a vejce či nemyté ovoce a zelenina vám může zadělat na salmonelu.

Jak se bránit?

Doma těmto onemocněním jednoduše předejdete dostatečnou hygienou v kuchyni, správným balením a manipulací s potravinami. Nejhygieničtější jsou jednorázové obaly. Uzavírání zatavitelnými fóliemi zabrání kontaminaci ze vzduchu a navíc se šetří čas a je praktické i na cestování.

Jednorázové obaly se hodí i na jídlo, které si přinesete domů z restaurace. To se snažte spotřebovat co nejdříve. Jídla balená v plastových obalech je nutné spotřebovat do 3 dnů, při použití vakua pak vydrží až 21 dní.

Suché a sypké potraviny

U suchých potravin, jako je káva, čaj, mouka či těstoviny, si dejte pozor na neprodyšnost obalů. Sice zde nehrozí kontaminace bakteriemi, při špatném zabalení však dochází k unikání vůně a vlhkosti a natáhnutí pachů z jiných potravin.

U sypkých potravin, jako jsou koření, mouka či cukr však hrozí napadení moly. Používejte tedy velmi pevná víčka nebo potravinářské stretch folie, které zajistí dostatečnou ochranu. Sušené bylinky mají rády temné prostředí, proto je skladujte v tmavších obalech.