Jak správně dusit maso, aby si zachovalo dokonalou chuť

Jak správně dusit maso
Zdroj: Shutterstock.com

Nevíte si rady se správným postupem dušení masa? Nebo chcete vyzkoušet nové způsoby, aby váš nedělní oběd byl zase o něco lepší? My jsme pro vás sestavili ideální návod, jak na to!

Úprava masa dušením je někdy náročná. Pokud maso správně nezpracujete, může dojít k nechtěnému ztuhnutí masa. Jak tedy na to a jaké tipy byste příště určitě měla zkusit?

Příprava masa

Před úpravou maso vždy z hygienických důvodů opláchněte pod tekoucí pitnou vodou. Maso ve vodě ovšem nikdy nenechávejte stát a myjte ho vcelku. Teprve po mytí můžete maso krájet či jinak upravovat. Aby maso rychle změklo a nebylo tuhé, můžeme jej lehce naklepat. Nezapomeňte odstranit nechtěné blanky a nakonec maso na krajích nařízněte, aby se nám při dušení nekroutilo. Pokud máte maso s kostí, je vhodné jej od kosti lehce uvolnit, aby se kus dobře propekl. A v případě nemastných, suchých mas doporučujeme prošpikování slaninou nebo špekem.

Dušení masa

Na plotně rozehřejte pánev a olej a osolené maso na něm zprudka opečte. Neztraťe ale nervy a nesnažte se maso hned otáčet. Nechte jej pořádně připéct, až vytvoří krustičku, pak vám maso od pánve půjde snáz. Připečené maso pak navíc dodá skvělou chuť omáčce. Jen pozor na to, aby maso nechytlo černou barvu, tím by pokrm zhořkl.

Následně maso zalijte vývarem nebo vodou, záleží, jakou omáčku budete následně připravovat. Klíčem je, abyste zbytečně na hrnci neotevírali pokličku a neunikala vám pára. Právě ta zaručí, že se maso dobře propeče. Pokud chcete, aby se maso dusilo spíše ve vlastní šťávě, přidávejte tekutinu postupně a kontrolujte, že se maso nepřipaluje.

Maso můžete dusit jak na plotně, tak v troubě, záleží čistě na vaší preferenci a dá se říct, že postup je v obou případech stejný.

Vhodné maso na dušení

Obecně platí, že nejlepší maso na dušení je hovězí, popřípadě pak ještě vepřové. V masně si pak vybírejte hlavně plec, svíčkovou, krk, roštěnec a kýtu nebo kližku na guláš. Tyto druhy jsou na dlouhou tepelnou úpravu nejvhodnější.

Jaká je vaše oblíbená úprava masa a preferujete vaření, dušení nebo pečení?

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

5 Comments on Jak správně dusit maso, aby si zachovalo dokonalou chuť

    • Játra osolím a vařím,tak dlouho ,aby játra neztvrdla.Játra tvrdnou při dlouhém vaření a ne že je osolíte.

  1. No hoši, pěkně to tu roztáčíte, ale uvědomte si, že dnešní mladé holky, odkojené feminismem, neumí uvařit snad ani čaj.

  2. Hovězí svíčková je maso na dlouhé dušení?No potěš,ale suché dřevo leda k topení a ne k jídlu.Navíc dusene maso se jen podlévá a ne zalije vodou,neděláme polévku….

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*