Jak správně smažit čínské nudle. Recept jako ze stánku

Jak smažit čínské nudle Recept pad thai
Pad Thai, Foto: Martin Peška, WomanOnly.cz
Při smažení čínských nudlí je důležitá příprava – všechny ingredience si předem nakrájíme, a potom už vše jen házíme na pánev nebo do woku – výsledek má všechny chutě a vůně, které potřebujeme. Naučte se, jak správně smažit čínské nudle?

Sníte o nudlích jako z čínského bistra a rozhodli jste se připravit si je doma? Máme pro vás pár triků, díky kterým se nudle povedou přesně takové, jaké mají být, oddělené, nerozvařené a voňavé.

Jak správně smažit čínské nudle – jaké nudle koupit

Pro skvělé čínské nudle, které budou chutnat jako ze stánku budeme potřebovat balíček vaječných čínských nudlí – koupíte je v prodejnách zdravé výživy anebo v asijských večerkách. Jsou to většinou červené nebo jinak barevné balíčky s dlouhými rovnými nudlemi.
Nesnažte se do receptu používat špagety nebo instantní nudle z pytlíku čínské polévky – výsledkem bude nejspíš rozvařená hmota a chuť bude úplně jinde. Ploché rýžové nudle použijete do jiných receptů, pro smažené čínské nudle budeme potřebovat nudle pšeničné. Jak na skvělé čínské nudle?

1. Připravte si nudle před smažením

Pro dvě osoby budeme potřebovat cca 300 g syrových nudlí. Vložíme je do vroucí vody a vaříme zhruba 2 minuty. Potom je scedíme a ihned vložíme do ledové vody, aby se zastavil proces vaření a nudle zůstaly al dente. Teď přichází nejdůležitější krok – nechte nudle pořádně okapat. Narozdíl od přípravy italských špaget by před přidáním na pánev neměly obsahovat žádnou vodu.

2. Nakrájejte zeleninu

Teď si připravte ingredience, které budete v receptu používat – cibuli, kousek zázvoru, nakrájenou zeleninu (mrkev, pórek, červenou papriku, jarní cibulku), bambusové výhonky a půlku citrónu nebo limetky na dochucení. A samozřejmě nakrájené kuřecí nebo jiné maso, pokud ho do receptu chcete.

3. Připravte si olej a sójovou omáčku

Potřebovat budete také olej na smažení – můžete použít libovolný, např. slunečnicový, ale skvělé chuti dosáhnete s olejem sezamovým. Dále si připravte cukr, sójovou omáčku (ne worchester ani maggi), sůl a pepř a pokud chcete, i nakrájenou chilli papričku nebo vločky sušeného chilli.

4. Smažení nudlí

Okapané nudle smícháme nejdřív zastudena s několika lžícemi sójové omáčky a stejným množstvím oleje. Do hluboké pánve nebo woku nalijeme trochu oleje a jednu lžíci sójové omáčky, přidáme lžící cukru a necháme zpěnit.
Tip pro skvělý výsledek: pokud vaříte pro více lidí, vždy připravujte najednou max. 2 porce, jinak by se z nudlí stala rozvařená hmota a ne krásně oddělené nudle.

Potom přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme a ihned vložíme další zeleninu. Když je zelenina dozlatova orestovaná a vše voní tak jako v čínském bistru, přidejte nudle.

Restujte asi 3 minuty na prudkém ohni za stálého míchání. Nakonec přihoďte nakrájenou jarní cibulku. Můžete přidat rozkvedlané vajíčko a chilli. Ihned podávejte.

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Lenka Rejfířová
Cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města.

5 Komentářů k článku Jak správně smažit čínské nudle. Recept jako ze stánku

    • Před zeleninou. Záleží na mase – pokud je kuřecí, stačí ho chvilku podusit, než se zatáhne e potom restovat společně se zeleninou a nudlemi. Pokud máte vepřové nebo hovězí, raději ho připravte odděleně na jiné pánvi se sójovou omáčkou a potom ho jen ke konci restování zeleniny přidejte.

  1. Ã��Ã�­nskÃ�© nudle vaÃ��Ã�­m hodnÃ�� Ã��asto a dÃ��lÃ�¡m je podle rady prodÃ�¡vajÃ�­cÃ�­ho v asijskÃ�© prodejnÃ��,tyto nudle se NEVAÃ��Ã�� pÃ��edem, ale na noc se namoÃ��Ã�­ do studenÃ�© vody.DruhÃ�½ den scedÃ�­ a pokraÃ��uje se dÃ�¡l jako v receptu.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*