Jak správně umlít kávu. Pro každou přípravu jiná hrubost

Jak správně umlít kávu
Zdroj: Shutterstock.com

Chcete si doma připravit kávu, která chutná jako z vaší oblíbené kavárny? Důležitá jsou správně umletá zrna. Naučte se, jak správně umlít kávu a buďte domácí profi-barista.

Mletí kávy není věda. Stačí dodržet hrubost zrn pro konkrétní způsob přípravy kávy.

Proč mlít kávu doma

Je to snadné, rychlé a zaručí vám to kávu, která voní a chutná stejně jako připravená v kavárně. Proč? Je totiž 100% čerstvá.

Pokud si koupíte kávu už umletou, může se stát, že nebude umletá dostatečně jemně nebo hrubě pro váš způsob přípravy doma a také si kupujete v podstatě už zvětralou kávu – po umletí totiž vydrží čerstvá a voňavá jen pár minut a mletá káva v balíčku tak není to pravé pro dokonalý kávový zážitek.

Jak jemně či hrubě umlít kávu

Pro různé způsoby přípravy kávy budeme potřebovat různě hrubě namletá kávová zrna. Obecně platí, že čím rychlejší extrakce kávy, tím jemnější musí být použitá namletá zrna. Většinu mlýnků lze nastavit na různé hrubosti a to je přesně to, co potřebujeme k dokonalé kávě.

Nyní si ukážeme, jak namlít kávu pro různé způsoby přípravy:

pravá turecká káva (příprava v džezvě)

Pro tento způsob přípravy nameleme kávu velmi jemně, strukturou by měla připomínat cukr moučka nebo pudr.

kávovar (espresso) a pravá turecká káva

Protože při přípravě espressa v domácím kávovaru je příprava kávy velmi rychlá a voda protéká kávou jen asi 3 vteřiny, je třeba použít velmi jemně mletá zrna. Káva namletá na espresso bude strukturou připomínat hrubou mouku.

filtrovaná káva a mokka konvička

Tady budete potřebovat středně až středně jemně namletá zrna. Správně umletá káva bude strukturou připomínat sůl.

french press

Při přípravě ve french pressu použijeme kávu namletou nahrubo, protože french press konvička má dole hrubé nerezové sítko, které zachytí jen hrubší částice.

Pokud byste například pro tento způsob přípravy zvolili kávu umletou pro přípravu espressa, nejspíš budete ze šálku plivat lógr a toho se chcete při vychutnávání skvělé kávy ušetřit. Extrakce je vzhledem k hrubosti delší, nechte kávu extrahovat 4 minuty a teprve poté přelijte do šálku.

český turek

Tady je to podobné jako v předchozím případě. Budeme potřebovat hrubě namletá zrna, která zůstanou na dně, a my si budeme moci vychutnat kávu bez lógru vyplavávajícího na povrch.

Pro správnou přípravu kávy nezapomeňte vždy použít filtrovanou nebo minerální vodu – voda z vodovodního kohoutku je většinou příliš tvrdá nebo železitá a ovlivňuje chuť kávy.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Lenka Rejfířová
Cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*