Jak správně uvařit basmati rýži, královnu vůní

Jak správně uvařit basmati rýži
Rýže, Zdroj: shutterstock.com

Jak správně uvařit rýži tak, aby byla hezky nadýchaná, sypká a neslepená? Věda to není, podívejte se na naše rady.

Proč právě basmati je považována za tu nejlepší a nejoblíbenější? Tradičně je pěstována v Indii a Pakistánu, na úpatí Himalájí. Její název se dá přeložit jako „královna vůní“, díky své aromatické vůni. Využívá se hodně právě v indické kuchyni a její výrazná chuť je ideální hlavně k asijským pokrmům.

Velkou výhodou je, že se během vaření nelepí a je charakteristická dlouhým, kvalitním zrnem. Má také nízký glykemický index a je přirozeně bezlepková. I proto je považována za vhodnou během různých diet nebo pro zdravé stravování.

Příprava vaření rýže basmati

Před vařením rýži dobře propláchněte. Tu byste měli proplachovat tak dlouho, dokud tekoucí voda, která rýží proudí, nebude úplně čistá. Díky tomu se odstraní škrob z z rýžového zrna a pokrm pak nebude gumový.

Rýži pak umistěte do hrnce, zalijte vodou a nechte ji asi 15 minut stát. Vodu následně vylijeme a k samotnému vaření doplníme novou, čerstvou vodou.

Vaření rýže basmati

K vaření rýže basmati platí pravidlo, že poměr obilniny ku vodě byl měl být 1:2, tedy na jeden hrneček rýže použijeme dva hrnky vody. Rýži nezapomeňte osolit a pokud chcete, aby měla aromatičtější chuť, můžete ji doplnit o kardamon, hřebíček, skořici nebo kurkumu. Právě tyto chutě jsou velmi typické pro indickou kuchyni.

Čtěte také: Proč jíst rýži

Jakmile přivedeme rýži k varu, snížíme teplotu a přikryjeme ji pokličkou. Během varu by pak měla rýže celou tekutinu absorbovat. Po dobu vaření byste pokličku neměli zbytečně nadzvedávat nebo rýži míchat. Doba varu záleží na kupované surovině, povětšinou jde o 8 – 10 minut.

Po uvaření rýže basmati

Po uvaření sejměte hrnec z plotny a nechte ho stranou stát ještě asi 15 minut přikrytý pokličkou. Po 15 minutách můžete rýži zkontrolovat. Pokud vám přijde rýže tvrdá a nedovařená, můžete ji pod pokličkou nechat ještě chvíli sedět nebo zalít trochou vroucí vody. Nakonec se používá ještě kousek másla nebo oleje a rýži vidličkou trochu načechráme.

Vaše rýže je ihned připravena k servírování. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*