Jak správně zalít kávu. Naučte se nejdůležitější triky

Jak správně zalít kávu
Zdroj: Shutterstock.com

Jak správně připravit kávu tak, aby měla tu správnou, plnou chuť a provoněla vám celý byt?

Češi už po několik desetiletí měli v oblibě vždy hlavně turka – tedy kávu, kde se zalívají rozemletá kávová zrna a na dně hrníčků zůstává takzvaný lógr. V posledních letech se ale rozmohl boom kaváren, kávovarů na kapsle i s pákou, aeropressů, french pressů a jiných podobných pomůcek na přípravu kávy.

Nemusíte mít doma hotovou kavárnu, abyste si udělali dobré kafe. Podívejte se, na několik tipů, jak z vašeho odpoledního odpočinku u šálku kávy vytěžit maximum.

Vyberte kvalitní kávu

Jen z kvalitních kávových zrn můžete uvařit dobrou kávu. Úplně nejideálnější je si kávu namlít těsně před zalitím. Správná káva by měla být upražena do 15 měsíců od sklizně, po upražení by se měla ideálně umlít do 15 dnů a po umletí spotřebovat do 15 minut. Mlýnky jsou buď součástí kávovarů nebo můžete zrna rozemlít i zvlášť, v ručním mixéru či mlýnku.

Čtěte také: Jak správně umlít kávu

Pokud si kávu sami mlít nechcete nebo nemůžete, zkuste ji kupovat ve vašich lokálních kavárnách a následně ji uchovávejte v nádobě, do které se nedostane vzduch a vlhkost. Právě ty jsou největším nepřítelem kávových zrn.

Zalijte kávu správnou vodou

I voda, kterou kávu zalijete, má velký účinek na výslednou chuť a aroma. Kohoutková voda, kterou používáte, může mít někdy nevhodné chemické složení a může tak váš nápoj naprosto zničit. Můžete si udělat chemický rozbor vaší vody, testery vody jsou k dostání za několik stokorun.

Stejně tak si dávejte pozor na teplotu vody. Ta by neměla při zalívání dosahovat 100 stupňů, nýbrž pouhých 90 stupňů. Té dosáhnete tak, že po uvaření vody v rychlovarné konvici počkáte asi půl minuty. Během této doby by teplota vody měla spadnout na požadovanou hodnotu.

Nenechávejte mletá zrna v kávě moc dlouho

Právě takzvaný turek dělá kávě v tomto případě nejhorší službu. Dle zkušených baristů se po louhování kávy do vody uvolňují různá rezidua, díky nimž může nápoj zhořknout a získat zvláštní pachuť. Právě proto jsou ideální takzvané french pressy, aeropressy nebo kávovary obecně. Ty vodu přefiltrují přes mletá zrna a vám výsledně zbude už jen kvalitní káva.

Pokud nemáte žádný ze zmíněných přístrojů a připravujete si kávu klasicky s lógrem, zkuste příště vodu od kávových zrn po dvou minutách louhování oddělit. Uvidíte, že káva bude mít hned jinou, lepší a jemnější chuť.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*