Jak upéct kachnu. Osvědčené recepty pro všechny příležitosti

Jak upéct kachnu, pečená kachna s jablky

Jak upéct kachnu? Přiznejme si, někdy si na takový pokrm netroufne lecjaká kuchařka. Kachna není obalovaný řízek nebo bramborák a i na nich můžete lehce pohořet. Kachna má dva druhy masa a každý druh potřebuje svůj čas, aby bylo maso šťavnaté. Zkusíme vám poradit, jak upéct kachnu šťavnatou a se zlatou kůrčičkou. Chcete? Dobře, přivažte si k pasu naškrobenou zástěru, usmějte se a pojďte na to.

Pečení kachny v elektrické, plynové troubě nebo remosce

Máte doma troubu? Nemáte? Ani plynovou ani elektrickou? A remosku máte? Ano? Skvělé! Potom klidně čtěte dál, protože pečení kachny v elektrické troubě i remosce má naprosto stejná pravidla. Pokud k tomu máte zaplacenou elektřinu, můžete se směle pustit do slavnostního pokrmu. Jak tedy upéct kachnu, aby se povedla? Náš recept zvládnou i začátečníci a výsledek všechny strávníky ohromí. Pouze u plynové trouby musíte teplotu odhadnout, nemá totiž nastavitelný termostat. Raději stáhněte plamen, ať kachnu nevysušíte ani nespálíte.

Pomalu pečená kachna v elektrické troubě

Dobrá rada na úvod. Nezapomeňte, že syrová kachna, která vypadá jako pořádně velký kus, bude na konci pečení o hodně menší. Na začátku velká kachna, se stane tak akorát dostatečnou pro čtyři porce. Proto si raději více hostů ke stolu nezvěte, ať jim máte opravdu co nabídnout. A počítejte s tím, že se kachna peče několik hodin. Pokud nemáte čas nebo trpělivost, pozvěte hosty třeba na obložený talíř.

Suroviny na pečení kachny:

• kachna (pokud máte kachnu v mrazničce, vyndejte a nechte pozvolna rozmrazit v lednici),
• lžička soli,
• lžíce kmínu,
• zarovnaná lžíce hladké mouky.

Pracovní postup:

1. Pokud je kachna s droby, vyndejte je.
2. Kachnu dobře omyjte zevnitř i zvenku pod vodou. Nechejte okapat a otřete zvenčí papírovou utěrkou.
3. Zhruba 2/3 soli kachnu důkladně osolte. Sůl můžete klidně do kachny hrubě vetřít rukou. Zbytek soli vsypte do dutiny břišní. Kůži ze všech stran posypte kmínem.
4. Kachnu položte do pekáče hřbetem dolů. Pekáč by neměl být příliš velký. Přikryjte víkem nebo alobalem a pěkně utěsněte.
5. Takto připravený pekáč vložte do spodní části trouby při 120°C. Nyní se obrňte trpělivostí a zapomeňte na zvědavost! Neodkrývejte pečící nádobu, nezvedejte víko a nechte péci 5-6 hodin.
6. Po této době, vyndejte pekáč z trouby. Z kachny se mezitím vypeklo dost sádla a díky tomu je maso měkké a šťavnaté. Pokud chcete mít kůrčičku křupavou a zlatavou, odeberte sádlo do jiné nádoby (po vychladnutí uložte do lednice k dalšímu použití). Malý zbytek výpeku si nechte a opatrně slijte přes cedník do kastrůlku. V pečící nádobě zbyde pouze kachna.
7. Termostat nastavte na 150-200°C a kachnu ještě asi 10-15 minut, bez přikrytí, zprudka dopečte. Kůže tím získá svou pověstnou, zlatavou, barvu.
8. Nakonec šťávu, kterou jste z kachny slili, upravte na omáčku. Výpek obsahuje sádlo a šťávu z masa. Sádlo při pokojové teplotě ztuhlo, to odeberte. To co zbylo, je šťáva z masa, ze které připravíte chutnou omáčku.
9. Šťávu zahustíte buď jíškou, kterou si připravíte z kachního sádla a lžičky mouky nebo použijete tu kupovanou.
10. Mezitím se kachna upekla a je připravena k podávání.
11. Vlastně není, protože vy jste k ní zapomněli připravit přílohu. Tak, hurá, na zelí!

Recept na hrníčkové knedlíky. Připravte si rychlou přílohu k huse či kachně

Pečená kachna s červeným zelím

Jak upéct kachnu, už umíte. Tak honem, honem! Právě nastal čas připravit ke kachně přílohu. Zelí červené nebo bílé? Toť otázka! Zde záleží na vaší chuti, ale pravdou je, že červené zelí s pečenou kachnou je zážitek nejen kulinářský, ale lahodí svou barevností i strávníkovu oku.

Suroviny:
• 1-2 menší cibule,
• hlávka červeného zelí,
• lžičku kmínu,
• lžičku soli,
• lžičku cukru,
• 1-2 lžíce hladké mouky,
• ocet podle chuti (místo octa můžete použít vinný ocet nebo víno),
• sádlo

Cibulku nasekáte. V hrnci rozpustíte trochu sádla, přidáte cibulku a zpěníte. Potom zasypete cukrem, necháte zkaramelizovat. Přidáte nastrouhané zelí, okmínujete a posolíte. Podlijete vodou a za občasného míchání dusíte cca 20-30 minut. Po této době zahustíte zelí jíškou. Na závěr dochutíte solí, octem (můžete i vínem, ale tam je potřeba nechat ještě povařit) a cukrem. A jste ve finále! Pečenou kachnu s červeným zelím podávejte, nejlépe, s domácím knedlíkem.

Jak uvařit zelí na sladko? Je to snadné ze sklenice i hlávky

Pomalu pečená kachna s jablky

U pomalu pečené kachny s jablky můžete použít výše popsaný recept. Jediný rozdíl je ten, že do dutiny břišní vložíte dvě neoloupané poloviny jablka. Jablko by mělo být kyselé a zbavené jádřinců. Pokud nechcete čekat 5-6 hodin, můžete zvýšit teplotu termostatu na 160°C a kachnu péci pouze 4 hodiny.

Pomalu pečená domácí kachna s jablky je šťavnatá a má velmi chutné a měkké maso.

Pečená kachna s jablky

Pokud se vám na pomalu pečenou kachnu s jablky sbíhají sliny, ale doba potřebná pro přípravu, je pro vás nepřijatelná, připravte si mnohem kratší variantu. Pečená kachna s jablky bude chutnat výtečně a péci se bude pouze 2 hodiny a 45 minut.
Příprava i postup je jednoduchý. Pouze do vnitřku kachny vložíte 2-3 celá jablka, zbavená jádřinců. Břicho kachny spojíte jehlou. Kachnu položíte do pekáče břichem dolů, podlijete vodou a za teploty 180 – 200°C dusíte pod víkem. Během pečení podléváte vodou, poléváte výpekem a tučnější místa na kachně propichujete vidličkou. Po zhruba 45 minutách kachnu obrátíte a dopečete bez víka.

Kachna pečená přes noc

Ano, nebojte! Opravdu čtete správně. Kachnu můžete péci celou noc. Dokonce 13 hodin! Nic to není, dávejte pozor.

Suroviny:
• kachna,
• sůl,
• kmín,
• 100 ml medu

Pracovní postup:

Kachnu omyjte, osušte, osolte, okmínujte, vložte do pekáče a mírně podlijte vodou. Přiklopte a pečte 7 hodin na pouhých 90°C! A vy můžete nerušeně a klidně spát. Po této době můžete nahlédnout pod víko. Nelekněte se. Kůže kachny bude mít žlutou barvu a maso zdaleka nebude měkké. Kachnu nepropichujte! Postup je správný. Zvyšte pouze teplotu na 120°C a nechte péci dalších šest hodin. Nepodlévejte, ani neodebírejte tuk.
Hodinu před dopečením, otevřete troubu, odklopte víko a potřete kachnu medem. Použijte mašlovačku. Kůže bude mít jdinečnou chuť a krásně zezlátne.

Pečená kachní stehna

Pro ty z vás, kterým se nechce trápit s dlouhým pečením celé kachny, doporučujeme pečená kachní prsa. Postup je taktéž jednoduchý a doba přípravy poměrně krátká.

Suroviny:
• kachní stehna (dle počtu strávníků),
• lžíce kmínu,
• lžička soli,
• voda dle potřeby

Kachní stehna očistíme, umyjeme, necháme okapat a vysušíme papírovou utěrkou. Důkladně posolíme z obou stran. Okmínujeme, naskládáme do pečící nádoby, podlijeme teplou vodou a přikryjeme víkem. Troubu nastavíme na 180°C a pečeme zhruba jednu hodinu. Pro zlatavou barvu dopékáme bez víka (cca 10-15 minut). Po této době můžete servírovat. Tak, upéct kachnu i kachní stehna už umíte, proto vám přeji, dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*