Kustovnice čínská neboli goji. Jak připravit superpotravinu pro dlouhověkost a sexuální vitalitu

Kustovnice čínská neboli goji

Určitě jste o ní již slyšeli. Kustovnice čínská a její plody známé jako goji patří k nejzdravějším potravinám vůbec. Je na čase se podrobně seznámit s tímto přírodním zázrakem. Představíme vám také několik jednoduchých receptů, aby se pro vás konzumace goji stala pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.

Kustovnice čínská

Kustovnice je keř původem z Číny, Japonska a Korey. Plody této rostliny se nazývají goji (čte se godži). V čínské tradiční medicíně používány již před několika tisíci lety. Západní svět ale tuto superpotravinu objevil teprve nedávno.

Superpotravina

Goji je nejznámější superpotravinou. Popularita konzumace goji, chia semínek, quinoi a podobných exotických plodin prudce vzrůstá díky současnému trendu zdravého životního stylu. I když se čím dál tím víc zajímáme o to, co jíme, často nejsme schopni mít tak vyváženou stravu, jak by bylo potřeba. A v tu chvíli přichází na řadu superpotraviny. Jsou to potraviny, které obsahují zvýšené množství vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Čtěte také: 5 superpotravin, které plně nahradí drahé doplňky stravy z lékárny

Kustovnice čínská – účinné látky

Plody kustovnice mají jasně červenou barvu. Počet semínek v bobuli se liší podle její velikosti (většinou 10-60 semínek). Goji obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, taurin, threonin, tryptofan, valin), 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium a selen) a je i velmi bohatým zdrojem karotenoidů, což signalizuje i jeho výrazné červené zabarvení. Obsahuje dokonce více betakarotenu než mrkev. Obsahuje vitamín B1, B2, B6 a E.

Kustovnice čínská – účinky

Goji je využíváno především díky svému blahodárnému vlivu na činnost jater a ledvin. Kromě toho posiluje imunitu organismu, zlepšuje krvetvorbu a také pomáhá snižovat krevní tlak. K dalším pozitivním vlastnostem patří i to, že zvlhčuje plíce, a tím působí proti astmatu a dokonce i některým druhům alergií. Rovněž podporuje sexuální funkce. Používání kustovnice má pozitivní vliv při léčbě kožních onemocnění, např. omezuje rozšiřování lupenky. Blahodárný vliv má také na zrak, kdy kromě toho, že uklidňuje podrážděnost očí také dokáže zlepšit ostrost vidění. Kustovnice také eliminuje závratě, hučení v uších, zpevňuje šlachy, stimuluje tvorbu bílých a červených krvinek.

Plody rostliny obsahují silné antioxidanty a díky jejich schopnosti neutralizovat volné radikály, které vznikají jako vedlejší produkt dýchání a jsou považovány za hlavní příčinu stárnutí a degenerace organismu, pomáhají zabraňovat poškozování buněk.

Čtěte také: Školní rok se blíží. Jak podpořit imunitu u dětí nastupujících do školy či školky

Imunita

Díky nedávným výzkumům plodů kustovnice čínské se zjistilo, že podporují imunitní systém a redukují množství antigenů, které souvisejí s alergickými onemocněními. Také snižují krevní tlak, zlepšují tvorbu krve tím, že stimulují tvorbu bílých a červených krvinek, mají příznivý vliv na zrak a funkci jater. Často se aplikuje při nemocech, při kterých je vedlejším symptomem, který doprovází nemoc, žízeň, závratě, snížená ostrost zraku nebo chronický kašel.

V roce 1890 se v německé odborné literatuře objevila informace, že obsahují jedovaté alkaloidy. Později však bylo vědecky prokázáno, že hladina alkaloidů je hluboko pod hranicí nebezpečí pro člověka a zvířata. Dnes se v zemích Evropské unie plody nebo výtažky z této rostliny prodávají v lékárnách, jako schválený certifikovaný doplněk stravy.

Kustovnice čínská – hubnutí

Goji je jakožto superpotravina vhodným doplňkem stravy, pokud chcete zhubnout. Během hubnutí se totiž zároveň s tuky z těla vyplavují nejrůznější cenné minerální látky, které je potřeba doplnit. Proto je konzumace goji během diety velice vhodná. Goji navíc zrychluje metabolismus, což spalování tuků výrazně napomáhá.

Kustovnice čínská – dávkování

Pokud jde o dávkování, není stanovena žádná maximální dávka. To je dáno i tím, že se doposud neobjevily žádné negativní účinky. I přesto se ale doporučuje nepřekračovat dávku 100 g sušené kustovnice za den. Za vhodnou dávku pro dospělého člověka se považuje 10-30g sušených plodů. To je však pouze obecné doporučení. Při stanovení denní dávky je potřeba vzít v úvahu několik faktů, jako je například hmotnost či pohlaví konzumenta.

Přestože není užívání kustovnice pro lidské tělo nebezpečné, doporučuje se dětem mladším 18 měsíců a těhotným kustovnici neužívat. Děti mladší 10 let by pak měli užívat pouze polovinu doporučené dávky.

Kustovnice čínská neboli goji

Kustovnice čínská – pěstování

Pěstování této rostliny je nenáročné. Roste dobře i ve slabších a chudších podmínkách. Ideální podmínky pro pěstování jsou v teplejších oblastech s dostatkem slunečního záření a vláhy. Vhodná půda pro dobrý růst rostliny je lehčí písčito-jílovitá, kde je zásaditost organického prostředí pH8. V takových podmínkách rostlina dorůstá do větší výšky a také počet plodů je větší. Dorůstá do výšky 1-3 m. Plody jsou velmi měkké a proto česání bobulí musí být velmi opatrné, aby se zabránilo nadměrnému stlačování plodů. Plody se pak ponechají ve stínu, kde se vysuší. Kromě pěstování této rostliny v Číně, jsou velmi rozsáhlé plantáže v chráněných oblastech v Himálajích, Tibetu a v Mongolsku. V regionech Himálají se toto ovoce konzumuje již po staletí a dostal tu pojmenování „Ovoce Štěstí“, protože podle místních vyvolává v člověku pocit štěstí.

Kustovnice čínská – použití

V tradiční čínské medicíně se používají plody kustovnice čínské již po staletí. Je využívána zejména jako doplněk stravy nebo se připravuje v podobě čaje. Kromě plodů se využívají i ostatní části rostliny – listy, kůra a kořeny. V Číně se tato rostlina považuje za léčivou potravinu, která podporuje dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci. Využívání jejích léčivých plodů se datuje v Číně od období konce dynastie Ming (1368-1644).

Kustovnice čínská – cena

250 gramů lze pořídit v obchodech se zdravou výživou či v drogeriích za cenu okolo 65 Kč. Ve specializivaných obchodech či eshopech lze sehnat take 100% džus či sirup z goji (prodává se většinou ve skle, cena mezi 200 – 400 Kč).

Kustovnice čínská – recepty

Nyní si ukážeme několik zajímavých použití kustovnice čínské v kuchyni.

Pečená ovesná kaše

Ingredience:
1/2 hrnku ovesných vloček
1/2 hrnku ovesného mléka
půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli
špetka skořice
špetka sušeného zázvoru
1 lžíce medu
1 – 2 broskve
hrst goji (kustovnice čínská)
máslo k vymazání pekáčku

Postup:
Připravte si menší pekáček nebo malou zapékací misku, vymažte ji máslem a rozehřejte troubu na 180 °C. Poté v míse smíchejte suché ingredience, a to ovesné vločky společně se solí, kypřícím práškem, sušeným zázvorem a skořicí. V další misce pro změnu vyšlehejte vejce s mlékem a medem. Nakonec tekutou směs přilijte k vločkám a důkladně všechny suroviny promíchejte. A nyní je na řadě vrstvení. Postupně střídejte v pekáčku vrstvu ovesných vloček s nakrájenými broskvemi. Každou vrstvu rovněž nezapomeňte posypat sušenými plody goji. Pečte přibližně třicet minut. Hotovou kaši ozdobte lžící bílého jogurtu a goji.

Osvěžující limonáda z Goji

Ingredience:
50 g goji (kustovnice čínská)
20 g čerstvého zázvoru
šťáva z 1 citronu
lžíce javorového sirupu nebo agáve sirupu
1 litr neperlivé vody
čerstvá máta

Postup:
Nejprve si do džbánu či karafy namočte plody goji a nechte je tam alespoň hodinu. Poté je společně i s vodou přelijte do mixéru a přidejte k nim šťávu z citronu a nasekaný zázvor. Jakmile je směs rozmixovaná dohladka, vezměte si na pomoc sítko, přes které směs přepasírujte. Hotovou limonádu přelijte zpět do džbánku a vylepšete ji snítkou čerstvé máty a dejte ji na dvě až tři hodiny vychladit do lednice.

Čtěte také:Jak upéct kaštany? Seznamte se se všemi způsoby přípravy

Tvarohový koláč s goji

Ingredience na těsto:
150 g hladké mouky
150 g másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukr
1 lžička kypřícího prášku

Náplň:
500 g tvarohu
150 g moučkového cukru
2 vejce
hrst goji (kustovnice čínská)
hrst brusinek
hrst rozinek
máslo a mouka k vymazání a vysypání pekáčku

Postup:
Nejprve si připravte formu či menší plech a vymažte jej máslem a vysypte moukou. Popřípadě můžete použít i pečící papír. Připravte si misku s vodou a namočte do ní goji, rozinky a brusinky tak, aby vám změkly. V míse si smíchejte suroviny na těsto a připravte hladké těsto, které vtlačíte do formy. Zatímco se těsto bude v troubě předpékat přibližně pět až sedm minut při 180 °C, připravte si tvarohovou náplň. Tu jednoduše vytvoříte tak, že ve větší misce vyšlehejte žloutky s cukrem a tvarohem. Jakmile bude těsto předpečené, navrstvěte na něj tvarohovou náplň. Nezapomeňte směs ještě posypat kustovnicí čínskou, rozinkami a brusinkami. Koláč pečte ještě přibližně dalších dvacet minut.

Zelený čaj s Goji

Čaj připravte tak, jak jej máte rádi ovšem s tím rozdílem, že do něj přisypete lžíci plodů goji, které dodají čaji zajímavou chuť a tělu prospěšné živiny. Goji nechte v čaji vylouhovat přibližně čtvrt hodinky. Poté ovoce vytáhněte a bez obav jej snězte. Čaj mu nikterak neuškodil.

Smoothie s goji

Ingredience:
hrst goji (kustovnice čínská)
2 menší jablka
šťáva z 1/2 citronu
lžíce medu nebo agáve sirupu
1 kiwi
hrst čerstvé máty
150 ml mandlového mléka

Postup:
Všechny ingredience nasypte do mixéru a mixujte, dokud se všechny suroviny nespojí. Nezapomeňte si hotové smoothie ozdobit čerstvou mátou.

Pikantní polévka s goji

Ingredience:
100 g goji (kustovnice čínská)
200 g nakládaných rajčat
450 – 500 ml zeleninového vývaru
1 větší cibule
1 lžíce olivového oleje
1 lžička kmínu
špetka soli
špetka pepře
hrst čerstvého koriandru a petrželky

Postup:
Aby byly plody goji krásně měkké, namočte je nejlépe přes noc do vody. K samotné přípravě polévky budete potřebovat větší hrnec, ve kterém na olivovém oleji restujte cibulku nakrájenou nadrobno, nakrájená rajčata a plody goji. Jakmile je všechno lehce orestované a promíchané, přisypte kmín, sůl a pepř a zalijte směs připraveným vývarem. Polévku nechte vařit přibližně dalších patnáct minut. Nakonec do polévky vmíchejte čerstvé nasekané bylinky.

Kuličky s ovesnými vločkami a goji

Ingredience:
3 lžíce slunečnicových semínek
5 lžící vlašských ořechů
2 lžíce plodů Goji (kustovnice čínská)
3 lžíce rozinek
1 lžíce konopných semínek
2 lžíce kakaa
5 lžící ovesných vloček
kokos na obalení kuliček
voda dle potřeby

Postup:
Nejprve začněte tím, že namočíte plody goji a rozinky. Mezitím si v mixéru rozmixujte ořechy a slunečnicová semínka. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne prášek. Poté rozmixujte kustovnici čínskou s rozinkami. Takto vzniklou pastu smíchejte s rozmixovanými ořechy a semínky a přisypte k ní konopná semínka, kakao a ovesné vločky. Směs pořádně promíchejte a dejte do lednice na hodinu odležet. Poté z ní tvarujte kuličky, které obalte v kokosu.

Zdravé sušenky s Goji

Ingredience:
20 g goji (kustovnice čínská)
50 g ovesných vloček
hrst směsi sušených meruněk, rozinek, brusinek a švestek
hrst oříškové směsi (lískové oříšky, vlašské oříšky a mandle)
hrst semínek (slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka)
lžíce medu
3 bílky
lžíce másla

Postup:
Aby bylo ovoce měkké, namočte si sušené ovoce i plody Goji na hodinu do vody. Jakmile budete mít ovoce připravené, rozehřejte si na pánvi máslo a opečte na něm dozlatova vločky. K vločkám postupně přidávejte nasekané ovoce, oříšky a semínka. Vše nakonec zakápněte medem, který na směsi krásně zkaramelizuje. Poté směs v míse smíchejte s vyšlehanými bílky. Nakonec tvarujte lžící sušenky a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 – 15 minut, dokud nebudou krásně zlatavé.

Bábovka s goji a kokosem

Ingredience:
250 g špaldové hladké mouky
250 g strouhaného kokosu/kokosové mouky
125 g másla
1 prášek do pečiva
3 vejce
1/2 hrnku kokosového mléka
125 g třtinového cukru
125 g plodů goji
lžíce kokosového oleje

Postup:
Při pečení je důležité, aby byly plody goji měkké a dobře se konzumovaly. Proto je namočte před pečením přibližně na třicet minut do teplé vody. Mezitím si připravte strouhaný kokos, a to tím způsobem, že jej v mixéru rozmixujete až na kokosovou mouku. Pro urychlení pečení můžete použít rovnou kokosovou mouku. Ve větší míse smíchejte kokosovou mouku společně se špaldovou moukou a kypřícím práškem. V druhé míse si vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte rozpuštěné máslo, kokosové mléko a plody goji. Nakonec do směsi přisypte mouky s práškem do pečiva. Všechny suroviny důkladně promíchejte. Jakmile budete mít těsto hotové, přelijte jej do olejem vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 až 45 minut.

Banánová zmrzlina s kustovnicí čínskou

Zmrzlina je nejen oblíbeným letním osvěžením, ale přijde vhod, kdykoli vás honí mlsná. Abyste však neohrozili vaši postavu, máme pro vás tip na zdravou zmrzlinu, které vaše chuťové pohárky neodolají.

Ingredience:
2 banány
hrst plodů Goji
hrst nasekaných mandlí
6 lžící kokosového mléka
2 lžíce kakaa

Postup:
V mixéru rozmixujte banán společně s kokosovým mlékem, přidejte kakao, nasekané mandle a plody goji. Potom všechny suroviny důkladně promíchejte. Jakmile je zmrzlinová směs hotová, přelijte ji do připravených mističek a vložte přes noc do mrazáku.

Dobrou chuť!

5 (100%) 1 hlas[ů]

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*