Negativní účinky tibetské houby. Může vám kefírový nápoj něco udělat?

O tibetské houbě se často mluví jako o zázraku, který dokáže léčit bezpočet rozličných neduhů organismu. Může na nás ale působit i negativně?

bolest_bricha_nevolnost

Zdroj: Shutterstock.com

Tibetská houba nevypadá zrovna vábně, lidé po celém světě ji však málem vynáší do nebes pro její blahodárné účinky, a to zejména při hubnutí. Věří, že nápoj připravený z kefírové houby dokáže urychlit metabolismus, odstranit problémy s nafouklým břichem a detoxikovat celý organismus.

Opěvovaný všelék z Východu

Podle vyznavačů alternativních metod toho však dokáže tibetská houba daleko více. Prý podporuje imunitní systém, snižuje vysoký krevní tlak a vysokou hladinu cholesterolu. Má také pomoci při nejrůznějších problémech s trávením, při onemocnění jater, ledvin, slinivky i močových cest. Je prezentována jako přírodní antibiotikum i jako energetická bomba.

Domácí kefír jako elixír dlouhověkosti

Kefírový nápoj, který byl dlouho chráněn tajemstvím, jelikož staří Tibeťané věřili, že je receptem na dlouhověkost, se vyrábí zalitím houbiček mlékem, a to v poměru zhruba tři lžičky na půllitr mléka. Směs se nechá den odstát a vzniklý kefír se pak před spaním pije po dobu dvaceti dní.

Negativní účinky tibetské kefírové houby

Tibetská kefírová houba, Zdroj: Shutterstock.com

Možné vedlejší účinky

Už omezená doba používání však u mnohých z nás vyvolává pochybnosti o výlučně příznivých účincích tibetské houby. Proč nebo čeho se lidé nejčastěji bojí?

1. Nevolnost

Kefír nechutná zrovna dobře, už jeho konzumace tak může být pro mnohé negativním zážitkem. Obsahuje také různé hleny, které mohou u některých citlivějších osob vyvolat zvracení. Nejedná se však o nic vážného, tělo si na netradiční nápoj musí nejprve zvyknout.

2. Obsahuje bakterie a kvasinky

V tibetské houbě jsou kromě bílkovin, cukrů a tuků opravdu obsaženy i bakterie a kvasinky. To ale není špatně, nýbrž naopak; pouze díky nim může symbiotická kultura přelitá mlékem začít kvasit, a vytvořit tak léčebný kefírový nápoj. Vzniklé prospěšné látky dokáží zničit skutečně škodlivé bakterie a kvasinky v našem organismu a zamezit hnití potravy ve střevech.

3. Zažívací potíže

V rámci svých detoxikačních účinků působí tibetská houba mírně projímavě. Mírné průjmy zpočátku kefírové kůry jsou důkazem, že se tělo účinně zbavuje škodlivin a toxinů. Pokud si ale večer dáte kefír, neměli byste potom už nic jíst, jinak by jej trávicí trakt nemusel snášet dobře.

Škodí nám tibetská houba?

Vědecké studie o působení kefíru z tibetské houby stále probíhají, dosud však nebyly zjištěny nějaké jednoznačně negativní účinky. Pokud tak domácí kefír vyrobíte správně a dodržíte podmínky užívání, nemělo by vás až na drobné výše uvedené obtíže nic zlého potkat.

Nápoje z kefírové houby mohou užívat i osoby alergické na laktózu. Denně byste neměli vypít více než 5 šálků denně. Uvedených dvacet dní je maximální doporučená délka kůry, nepřekračujte ji tedy. Po desetidenní přestávce lze začít znova, i během pauzy je však potřeba prolévat houbu čerstvým mlékem.

KOMENTÁŘE

Zatím nebyl přidán žádný komentář, můžete ho přidat jako první.