Poradíme vám, jak zavařit rajčata tak, aby neztratila svou chuť!

Jak zavařit rajčata, aby neztratila chuť
Zdroj: Shutterstock.com

Pokud máte i vy letos abnormální úrodu rajčat, která dozrávají přímo před očima a vy je nestačíte zpracovávat, máme pro vás řešení. Věděla jste, že se i rajčata dají zavařit? Nejen, že je to elegantní řešení, jak rychle spotřebovat velké množství rajčat, ale zároveň si uděláte zásobu na zimu, kdy jsou rajčata velmi drahá. Zavařování rajčat není vůbec těžké a my vám poradíme, jak na to!

Původ rajčat

To, že rajské jablíčko pochází z Ameriky, ví asi už téměř každý. Tak jen pro upřesnění, pravlastí této plodiny je Peru a Ekvádor. Indiáni ji zde objevili ve volné přírodě, zdomácnění rajčete se pak odehrálo v Mexiku. Do Evropy se rajčata dostala až v 16. století a rychle se začala pěstovat v Itálii a ve Francii.

Zavařte si rajčata na zimu!

Léto má tu výhodu, že nám roste čerstvá zelenina na naší zahrádce, a tak ji nemusíme draze kupovat v obchodech. Bohužel se nám rok brzy přehoupne a zima bude za dveřmi, proto bychom měli myslet také na to, co budeme dělat v zimních měsících. Buďte šetrná hospodyňka a zavařte si rajčata do zásoby, abyste je v zimě nemusela kupovat za nehorázné sumy v zelinářství.

Recept na nejlepší domácí kečup s lehkým nádechem česneku

Jak upotřebit zavařená rajčata?

Rajčata jsou velmi oblíbenou zeleninou nejen pro svou šťavnatost, ale také lehkou stravitelnost. Obsahují také velké množství vitamínů a vlákninu, která přispívá zdravému zažívání našeho organismu. Všechny tyto vlastnosti si rajčata zachovají i po zavaření a navíc rajčata zbavíte veškerých bakterií!

Zavařená rajčátka můžete použít nejen do boloňských špaget, ale také do domácích rajčatových protlaků a kečupů. Oblíbenou pochoutkou, kterou můžete ze zavařených rajčat uvařit je také čatní, nebo studená rajčatová polévka gazpacho! Uvidíte, že nepoznáte rozdíl mezi tím, jestli je pokrm z čerstvých, nebo zavařených rajčat!

Recept: Zavařovaná rajčata

Ingredience:

  • 1 kg rajčat
  • trocha soli
  • voda

Postup:

Rajčata nakrájejte na půlky, nebo na čtvrtky podle jejich velikosti a naskládejte je do sklenic. Nemusíte se vůbec bát přitlačit a dát jich do sklenice opravdu co nejvíce. Do každé sklenice přidejte špetku soli a sklenici dolijte vodou až po okraj. Sklenice zavíčkujte a sterilizujte 20 minut při 80 stupních Celsia.

3.2 (63.08%) 13 hlas[ů]

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Kateřina Beranová
Autorka studuje Gymnázium Jana Palacha v Turnově. Letos jí čeká maturita. Mezi její záliby patří zejména volejbal a také má ráda filmy a hudbu.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


Zadejte, prosím, znaky z obrázku do textového pole a pak odešlete komentář.

Prosím opište znaky z obrázku

*